Prostatos vėžio infografika

Prostatos vėžio infografika vaizdas

Kas suserga prostatos vėžiu?

Prostatos vėžys yra antras pagal dažnumą vyrų vėžys pasaulyje (po plaučių vėžio ir neskaitant odos vėžio), sudarantis beveik 15 % visų vyrų vėžio atvejų.1 Dauguma prostatos vėžio atvejų nustatoma vyresniems vyrams (65 ir daugiau metų), ši liga išsivysto liaukos ląstelėse, gaminančiose prostatos skystį, patenkantį į spermą.2

Prostatos vėžio rizikos veiksniai: vyresnis amžius, prostatos vėžio šeimos istorija, nutukimas ir mityba, kurioje gausu raudonos mėsos ir riebių pieno produktų.2

Paciento prognozė

Nors prostatos vėžys yra sunki liga, dėl ankstyvo aptikimo ir gydymo dauguma vyrų, kuriems nustatomas šis vėžys, nuo jo nemiršta. Iš tiesų prostatos vėžys sudaro tik 6,6 % vyrų mirčių nuo vėžio atvejų pasaulyje.1 Gydant standartiniu būdu, beveik 100 % lokalizuota liga (1 arba 2 stadijos) ir regionine liga (3 stadijos) sergančių pacientų po diagnozės išgyvens bent 5 metus.2 Metastazavusia liga (4 stadijos) sergančių vyrų 5 metų išgyvenimo procentas sudaro 28 %.2

Požymiai ir simptomai

Limfinė sistema yra imuninės sistemos dalis, kuri kovoja su infekcijomis ir kitomis ligomis. Pagrindiniai limfinės sistemos komponentai yra: 1) limfa, skaidrus skystis, kuriuo keliauja su infekcija kovojantys baltieji kraujo kūneliai (pvz., B limfocitai ir T limfocitai); 2) limfagyslės, platus tinklas, kuriuo limfos skystis pristatomas į visus kūno audinius; ir 3) limfmazgiai, apskrita audinio masė, kurioje kaupiamos baltosios kraujo ląstelės ir sulaikomos ir pašalinamos nuodingos limfoje esančios medžiagos.

  • Varpa
  • Tiesioji žarna
  • Šlaplė
  • Pūslė
  • Sėklinis latakas
  • Prostata
  • Venos
  • Limfmazgiai
  • Prostata
  • Šlaplė
  • Auglys
  • Nervai

Patikrinimo ir
diagnostiniai tyrimai

  • Prostatos specifinio antigeno (PSA) kraujo tyrimas— atliekamas 1) ištirti ar nėra ankstyvos stadijos prostatos vėžio, 2) padėti diagnozuoti prostatos vėžį, ir 3) stebėti ligą tyrimo metu ir po jo.
  • Digitalinis tiesiosios žarnos tyrimas — atliekamas ištirti ar nėra ankstyvos stadijos prostatos vėžio, jo metu gydytojas mūvėdamas pirštinę įkiša pirštą į tiesiąją žarną, kad apčiuoptų prostatos liauką.
  • Transrektalinis prostatos ultragarsinis ištyrimas — mažas zondas kišamas į tiesiąją žarną ir skleidžia garsines bangas, kurios aidu grįžta atgal, ir tai leidžia pamatyti bet kokius prostatos sutrikimus.
  • Vaizdavimo tyrimai (pvz. kaulų skenavimas, KT, MRT) — naudojami nustatyti ar prostatos vėžys išplito į kitas kūno dalis.
  • Biopsija — Pakitusio prostatos audinio pavyzdžio tyrimas mikroskopu, siekiant nustatyti ar tai vėžys. Jei nustatomas vėžys, biopsijai taikomas Gleason skalės balas, pagal tai, kiek nenormaliai atrodo vėžio ląstelės2.

Gydymo būdai2,3

Atidžiai stebimi

Prostatos vėžys paprastai auga lėtai ir jam nebūtinas skubus gydymas, todėl pacientai gali būti atidžiai stebimi, kol liga taps agresyvesnė. 

Chirurginę operaciją

Už prostatos liaukos ribų neišplitęs ankstyvas prostatos vėžys dažnai gydomas atliekant chirurginę operaciją.

Radioterapiją

Taikant radioterapiją, vėžio ląstelės naikinamos didelės energijos rentgeno spinduliais, šis būdas gali būti naudojamas bet kokios stadijos prostatos vėžiui kontroliuoti. 

Krioterapija

Krioterapija gali būti naudojama ankstyvam prostatos vėžiui gydyti naviką užšaldant, paprastai vėžiui atsinaujinus po kitų gydymo būdų panaudojimo. 

Hormonų terapija

Hormonų terapija, dar vadinama androgenus slopinančia terapija, skirta sumažinti vyriškų hormonų (androgenų), skatinančių prostatos vėžio augimą, kiekį.

Taikant chemoterapiją

Taikant chemoterapiją, skiriami vėžį naikinantys vaistai, kurie keliaudami krauju pasiekia ligą, iš prostatos išplitusią skirtingose kūno dalyse.

Vakcinoterapija

Vakcinoterapija specialiai paruošiama kiekvienam pacientui, ji skirta suaktyvinti imuninę sistemą, kad ji atakuotų prostatos vėžio ląsteles organizme.

Į kaulus nukreipta terapija

Į kaulus nukreipta terapija kartais skiriama, siekiant sumažinti metastazavusios ligos susilpnintų kaulų lūžių riziką. 

Šalutinis poveikis

Kai kurie prostatos vėžiui kontroliuoti skirti gydymo būdai gali sukelti šalutinį poveikį, neigiamai veikiantį vyrų šlapinimosi ir (arba) lytinę funkciją. Tai gali būti: šlapimo nelaikymas (negalėjimas kontroliuoti šlapimo tekėjimo), impotencija (negalėjimas pasiekti erekciją), orgazmo pasikeitimai ir vaisingumo praradimas.

Parsisiųsti pdf Žodynėlis

Nuorodos

  1. GLOBOCAN. GLOBOCAN 2012: estimated cancer incidence, mortality, and prevalence worldwide in 2012. Accessed August 4, 2015.
  2. American Cancer Society. Prostate cancer. Last updated March 12, 2015. Accessed August 21, 2015.
  3. Motet M, Bellmunt J, Briers E, et al. Guidelines on prostate cancer. Last updated March 2015. Accessed August 24, 2015.